To danie poznałem w Hiszpanii w rejonie Tarragony w Katalonii. Wczoraj postanowiłem je zrobić nie pamiętając tak naprawdę jakie składniki są potrzebne i jaka była ich kolejność. Muszę przyznać, że wyszło lepiej niż jakiekolwiek danie, które wrzuciłem tutaj na blog. Dlatego też mianuje ten przepis, najlepszym przepisem z "Fartucha Smaków"!
Najsmaczniejsza Fideuá
(procje: 2 | przygotowanie: 15 minut | gotowanie: 30 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego
- 1L wody
- 200g groszku
- 2 starte cebule
- 1 kostka rosołowa Knorr'a
- 150g makaronu fideos (ja połamałem grube spaghetti - nr 12 - na 5cm kawałki)
- oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W garnku z wodą ugotować mięso. Dodać kostkę rosołową (można dodać liść laurowy i trochę ziela angielskiego). Poczekać aż zawrze i przestawić na wolny ogień.
Gotowanie:
Na patelni z olejem podsmażyć starte cebule.
Wrzucić mięso odcedzone z rosołu.
Później, wrzucić makaron na patelnię i podsmażyć razem z groszkiem.
Kiedy się podsmażą trochę, wlać rosół.
Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy wyparuje pierwszy rosół, dolewać na patelnię do momentu kiedy nie pozostanie więcej rosołu ani w garnku ani na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz