Fasola skąpana w pomidorach


Historycznie, nie wiem skąd pochodzi to danie, ale wiem, że je jadłem kiedy od małego. Jest to danie, które zna cała Polska i tam się nazywa "fasolka po bretońsku" (Bretania jest jednym w regionów Francji).
Fasolka po bretońsku
(porcje: 4 | przygotowanie: 5 minut | gotowanie: 40 minut)
Poziom trudności:  


Składniki:

  • 400g fasoli ze słoika (jeśli nie jest ze słoika, trzeba zostawić na noc w wodzie)
  • 150g kiełbasy
  • 200g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule
  • 1 puszka przecieru pomidorowego (lub 3 łyżki stołowe koncentratu)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
Przygotowanie:

Zagotować fasolę razem z wodą, w której się moczyła. Dorzucić jeden liść laurowy i 3 ziela angielskie.
Pokroić kiełbasę (w kostkę, na plasterki...) i cebule.

Gotowanie:

W innym garnku z odrobiną oleju podsmażyć cebulę, kiełbasę i boczek.
Kiedy cebula będzie już przyrumieniona i kawałki mięsa podsmażone, wlać fasolę razem z wodą do garnka.
Przykryć i zostawić na wolnym ogniu przez 20 minut.
Później, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i zostawić na kolejne 10 minut.

Podawać z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz