Żeby uczcić urodziny naszej przyjaciółki, zdecydowaliśmy zrobić sernik. Niestety, popsuł nam się piekarnik dokładnie dzień wcześniej. Dlatego też dzisiaj przedstawiam wam jak zrobić sernik bez piekarnika.Sernik bez piekarnika
(porcje: ~10 | przygotowanie: 20 minut + 1 godzina | pieczenie: 0 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
- 250g sera Ricotta
- 300g sera Philadelphia
- 500g sera Mascarpone
- 1 limonka
- 250g świeżych truskawek
- 500g ciastek
- 200g masła
- cukier
Przygotowanie:
Rozdrobnić ciastka i wymieszać je z 2 łyżkami stołowymi cukru.
Wyłożyć nimi spód formy na ciasto y polać z wierzchu roztopionym masłem.
Wymieszać wszystko i ułożyć podstawę do ciasta.
W naczyniu wymieszać trzy sery.
Zetrzeć trochę skóry z limonki i wrzucić ją do gotowej masy serowej. Dorzucić cukru do smaku.
Ułożyć masę serową na podstawie z ciastek i rozprowadzić, tak aby powstała równa powierzchnia.
Udekorować ciasto truskawkami pokrojonymi w plastry.
Zostawić w lodówce na przynajmniej godzinę.
Synu!!!!!!!!!!!!!! kiedy ja to sprobuje?????? :)
OdpowiedzUsuń