Serowy zamek


Żeby uczcić urodziny naszej przyjaciółki, zdecydowaliśmy zrobić sernik. Niestety, popsuł nam się piekarnik dokładnie dzień wcześniej. Dlatego też dzisiaj przedstawiam wam jak zrobić sernik bez piekarnika.
Sernik bez piekarnika
(porcje: ~10 | przygotowanie: 20 minut + 1 godzina | pieczenie: 0 minut)
Poziom trudności: 


Składniki:

  • 250g sera Ricotta
  • 300g sera Philadelphia
  • 500g sera Mascarpone
  • 1 limonka
  • 250g świeżych truskawek
  • 500g ciastek
  • 200g masła
  • cukier
Przygotowanie:

Rozdrobnić ciastka i wymieszać je z 2 łyżkami stołowymi cukru.
Wyłożyć nimi spód formy na ciasto y polać z wierzchu roztopionym masłem.
Wymieszać wszystko i ułożyć podstawę do ciasta.

W naczyniu wymieszać trzy sery.
Zetrzeć trochę skóry z limonki i wrzucić ją do gotowej masy serowej. Dorzucić cukru do smaku.
Ułożyć masę serową na podstawie z ciastek i rozprowadzić, tak aby powstała równa powierzchnia.

Udekorować ciasto truskawkami pokrojonymi w plastry.

Zostawić w lodówce na przynajmniej godzinę.

1 komentarz: