Tort, który postanowiłem przyrządzić sobie sam na moje urodziny. Został on wymyślony z kompilacji różnych przepisów, które znalazłem w internecie. Mam nadzieję, że będzie on smakował moim przyjaciołom, szczególnie tym, którzy przybywają z bardzo daleka.
Tort lodowo-bezowy
(porcje: ~10 | przygotowanie: 30 minut + 1 dzień | gotowanie: 0 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
- 500mL śmietany 30%
- 1L lodów waniliowych
- 8g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g bez
- 500g ciastek
- 200g masła
- 50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rozdrobnić ciastka i wymieszać je z połową szklanki cukru pudru.
Wyłożyć nimi spód formy na ciasto y polać z wierzchu roztopionym masłem.
Wymieszać wszystko i ułożyć podstawę do ciasta.
W naczyniu wymieszać śmietanę z cukrem waniliowym.
Wrzucić pokrojone drobno kawałki lodów waniliowych i wymieszać ze śmietaną.
Wrzucić 100g pokruszonych bez i 50g płatków migdałowych i wszystko wymieszać
Całość wlać na podstawę z ciastek.
Z wierzchu posypać 100g rozkruszonych bez i utworzyć równą warstwę (sufit tortu).
Wstawić do zamrażalnika na jeden dzień.
Podać posypany startą gorzką czekoladą i udekorowany owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz