Góra lodowa

Tort, który postanowiłem przyrządzić sobie sam na moje urodziny. Został on wymyślony z kompilacji różnych przepisów, które znalazłem w internecie. Mam nadzieję, że będzie on smakował moim przyjaciołom, szczególnie tym, którzy przybywają z bardzo daleka.

Tort lodowo-bezowy
(porcje: ~10 | przygotowanie: 30 minut + 1 dzień | gotowanie: 0 minut)
Poziom trudności: 



Składniki:


  • 500mL śmietany 30%
  • 1L lodów waniliowych
  • 8g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g bez
  • 500g ciastek
  • 200g masła
  • 50g płatków migdałowych


Przygotowanie:


Rozdrobnić ciastka i wymieszać je z połową szklanki cukru pudru.
Wyłożyć nimi spód formy na ciasto y polać z wierzchu roztopionym masłem.
Wymieszać wszystko i ułożyć podstawę do ciasta.


W naczyniu wymieszać śmietanę z cukrem waniliowym.
Wrzucić pokrojone drobno kawałki lodów waniliowych i wymieszać ze śmietaną.
Wrzucić 100g pokruszonych bez i 50g płatków migdałowych i wszystko wymieszać
Całość wlać na podstawę z ciastek.
Z wierzchu posypać 100g rozkruszonych bez i utworzyć równą warstwę (sufit tortu).

Wstawić do zamrażalnika na jeden dzień.

Podać posypany startą gorzką czekoladą i udekorowany owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz