Na-pomidorowany kurczak


Dobrze, witam jeszcze raz. Przepraszam bardzo za nieobecność, którą mogę usprawiedliwić egzaminami i pracami uniwersyteckimi. Spróbuję wrzucić teraz zaległe przepisy, które czekają na swoją publikację od lutego. Tym razem danie które będę wam podawał jest prze-proste: kurczak panierowany w sosie z pomidorów. Nic nadzwyczajnego ale pełne włoskich smaków. Zacznijmy...

Kurczak po mediolańsku
(porcje: 2 | przygotowanie: 5 minut  | gotowanie: 15 minut)
Poziom trudności: 


Składniki:


  • 2 piersi kurczaka
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 3 pomidory
  • pietruszka
  • starty ser
  • masło
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Piersi kurczaka wypanierować w jajku i bułce tartej.
Pokroić pomidory na małe kosteczki i ubić blenderem razem z pietruszką i startym serem.
Doprawić solą i pieprzem.

Gotowanie:

Usmażyć zapanierowane piersi kurczaka na patelni z masłem (da więcej smaku niż olej).


Podawać z frytkami i polane sosem pomidorowym.

1 komentarz: