Przepis bardzo sławny i robiony na miliony różnych sposobów. Ja wam prezentuje jeden z nich. Takie piecznie, jak to mówi moja mama, zwykła była robić moja prababcia. Dlatego też mój przepis nazwę ku jej pamięci.
Pieczeń prababci
(porcje: 2 | przygotowanie: 10 minut | pieczenie: 30 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
Na mięso:
- 500 g mięsa Rosbeef
- 4 ząbki czosnku w koszulkach (bez obierania)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (Extra Virgin)
- Sól
- Pieprz
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy (rozdrobniony)
- ziemniaki pokrojone w kostkę
- cebula przekrojona na 4
Na sos:
- 200 ml czerwonego wina
- 3 ŁS (łyżek stołowych) miodu
- 1 ŁS octu balsamicznego (z Modeny)
- 3 ŁS masła (75g)
Przygotowanie mięsa:
Wyjąć mięso z lodówki i zostawić na przynajmniej godzinę w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik na 230 stopni.
Wetrzeć pieprz i sól w mięso i wstawić do naczynia żaroodpornego.
Podgrzać oliwę i polać mięso z każdej strony.
Wrzucić do naczynia żaroodpornego ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek i cebulę przekrojoną na 4.
Piec około 30 minut.
Od czasu do czasu polewać cebulę łyżką wody, żeby się nie spaliła.
Przygotowanie sosu:
Roztopić masło w garnku, wlać wino i ocet. Dołożyć miód i wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na wolnym ogniu. Dodać sól i pieprz.
Podczas pieczenia mięsa można od czasu do czasu oblewać go sosem.
Kiedy mięso będzie gotowe, wyjąć i włożyć do papieru aluminiowego i zostawić na 5-10 minut.
Następnie dodać sok, który się utworzy z mięsa w aluminium, do sosu i gotować przez minutę.
Mięso podawać pokrojone na plastry i polane sosem.
Idealnie byłoby podać sos osobno w sosierkach.
Bon appétit!
synu-odziedziczyles talent kulinarny po...prababci wlasnie :)
OdpowiedzUsuń