Vera pasta italiana!

Po powrocie z magicznego Mediolanu, postanowiłem zaprezentować wam bardzo włoski przepis. Tak naprawdę zostałem zainspirowany po oglądnięciu włoskiego programu "Locanda d'Angelo", ale przepis sam w sobie postanowiłem nieco zmienić. Jest to prawdziwe spaghetti alla carbonara. Od jednego Włocha dowiedziałem się, że sos carbonara narodził się w środowisku górników, którzy wykopywali węgiel (il carbone). Był to jeden z najtańszych i najprostszych posiłków. Ja osobiście użyłem makaronu "spaghetti", można również użyć "penne" lub "tagliatelle".

Veri spaghetti alla carbonara
(porcje: 2 | przygotowanie: 5 minut | gotowanie: 20 minut)
Poziom trudności:  



Składniki:


  • 400g spaghetti
  • 150g sera Grana Padano
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 100g boczku pokrojonego w kostkę
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Makaron wstawić do wrzącej i posolonej wody i gotować "al dente" (gotować 2 minuty krócej niż czas pokazany na opakowaniu makaronu).

Ser zetrzeć na tarce i rozdzielić na dwa naczynia (po połowie startego sera w każdym).
Podczas gotowania makaronu, odlać chochlę wody do naczynia od blendera. Dosypać pieprzu i połowę startego sera oraz 2 łyżki oliwy. Wszystko wymieszać blenderem do uzyskania gęstego kremu.

Na dużym ogniu na patelni podsmażyć boczek i dodać szybko ugotowany makaron. Wszystko smażyć przez 30 sekund na wolnym ogniu mieszając dynamicznie, żeby się makaron nie spalił. Dolać chochlę zagotowanej wody z makaronu.
Na patelnię wlać przygotowany sos i mieszać razem z makaronem.
Od czasu do czasu sypać drugą połówką startego sera. Na koniec dodać sól i pieprz.

Buon appetito!

1 komentarz: