Ten przepis odkryłem mieszkając we Francji a dokładnie w Lyonie. Nazwa hachis pochodzi od francuskiego czasownika "hacher", który oznacza mielić. To danie zawdzięcza swoją nazwę kucharzowi francuskiemu Antoine-Augustin Parmentier, który zareklamował jedzenie ziemniaków importowanych od niedawna z Ameryki i które nie cieszyły się dużym sukcesem. Jest to przepis bardzo prosty, robi się praktycznie sam.Hachis parmentier
(porcje: 2-3 | przygotowanie: 30 minut | pieczenie: 20 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
- 500g mielonego mięsa
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 marchew
- 4 pomidory
- 50g masła
- 100mL mleka
- 50g startego sera
- liść laurowy rozdrobniony
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę, startą marchew i rozdrobniony czosnek.
Za niedługo dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem, dodać zioła prowansalskie i rozdrobniony liść laurowy.
Ziemniaki pokroić w kosteczkę i gotować w solonej wodzie do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić purée dodając 50g masła i 100mL mleka i sól.
Pieczenie:
TEN ETAP NIE JEST OBOWIĄZKOWY ALE DOBRZE SMAKUJE Z ROZTOPIONYM SEREM NA WIERZCHU
Podgrzać piekarnik na 200 stopni.
Włożyć mięso z warzywami z patelni do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu posypać startym serem.
Włożyć do piekarnika na 20 minut.
czekam niecierpliwie na takie jedzonko w Krakowie :)
OdpowiedzUsuń