Ziemniaczana chmurka


Ten przepis odkryłem mieszkając we Francji a dokładnie w Lyonie. Nazwa hachis pochodzi od francuskiego czasownika "hacher", który oznacza mielić. To danie zawdzięcza swoją nazwę kucharzowi francuskiemu Antoine-Augustin Parmentier, który zareklamował jedzenie ziemniaków importowanych od niedawna z Ameryki i które nie cieszyły się dużym sukcesem. Jest to przepis bardzo prosty, robi się praktycznie sam.
Hachis parmentier
(porcje: 2-3 | przygotowanie: 30 minut | pieczenie: 20 minut)
Poziom trudności:  


Składniki:


  • 500g mielonego mięsa
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 marchew
  • 4 pomidory
  • 50g masła
  • 100mL mleka
  • 50g startego sera
  • liść laurowy rozdrobniony
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę, startą marchew i rozdrobniony czosnek.
Za niedługo dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem, dodać zioła prowansalskie i rozdrobniony liść laurowy.
Ziemniaki pokroić w kosteczkę i gotować w solonej wodzie do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić purée dodając 50g masła i 100mL mleka i sól.

Pieczenie:

TEN ETAP NIE JEST OBOWIĄZKOWY ALE DOBRZE SMAKUJE Z ROZTOPIONYM SEREM NA WIERZCHU

Podgrzać piekarnik na 200 stopni.
Włożyć mięso z warzywami z patelni do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu posypać startym serem.
Włożyć do piekarnika na 20 minut.

1 komentarz:

  1. czekam niecierpliwie na takie jedzonko w Krakowie :)

    OdpowiedzUsuń