Łososiowa inauguracja


Witam wszystkich na moim blogu gastronomicznym. Wraz z nowym 2012 rokiem, postanowiłem poświęcić się trochę częściej niż zwykle mojemu hobby. Będę tutaj wrzucał sprawdzone przeze mnie przepisy kulinarne.

Dziejszy przepis jest owocem inspiracji przez pewien zbieg okoloczności. Wybrałem się na targ warzywny w celu uzupełnienia zapasów świerzych składników. Prawda jest taka, że za jakość trzeba dopłacić i o tym dokładnie się przekonałem przy jednym ze stoisk. Zatrzymałem się z ciekawości przed straganem z rybami. Wyglądały niesamowicie świeżo i apetycznie. Bez dokładniejszego patrzenia na cenę, zamówiłem dwa duże płaty łososia. Pani zważyła, zapakowała i dorzuciła cytrynkę na dobry smak. Wszystko cacy, niestety cena jaką podała była zniewalająca. Ryba co prawda została już zakupiona, więc byłoby to wręcz nietaktem zmarnować taki dobry towar. Pobiegłem zatem do supermarketu dokupić migdały i wróciłem do domu przyrządzać...

Łosos pieczony z migdałami 
(porcje: 2 | przygotowanie: 10 minut | pieczenie: 40 minut) 
Poziom trudności:   


Składniki:


  • Dwa płaty łososia ze skórą
  • 50g masła
  • 150ml śmietanki 15%
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • starta skórka cytryny
  • 50g płatków migdałowych


Przygotowanie:

Łososia umyć, wetrzeć sól i pieprz i odstawić na czas przygotowania.
50g masła roztopić i wlać do naczynia żaroodpornego.
Położyć płaty łososia w naczyniu żaroodpornym i posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi i startą skórką cytryny.
Całość posypać płatkami migdalów.

Pieczenie:

Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Wstawić naczynie żaroodporne z przyprawionym łososiem do piekarnika na 15 minut.
Nastepnie, polać całość 100ml śmietanki i ponownie wstawić do piekarnika na 25 minut.
Pięć minut przed wyjęciem polać jeszcze raz 50ml śmietanki.

Podawać z ziemniakami i szparagami.

Vaer Sa God! ("smacznego" po norwesku)

1 komentarz:

  1. mmniam....juz nie mogę sie doczekac delektowania tak wykwintnym daniem ! :)

    OdpowiedzUsuń