To jest jedno z polskich dań. Nie mówię "typowe" ponieważ napewno nie pochodzi z Polski. Jego nazwa to "de volaille", którą ludzie piszą na wiele sposobów "dewolaj", "devolay", etc... Jest bardzo smaczne i prawda jest taka, że nie spodziewałem się, że wyjdzie mi taki dobry!Kurczak de volaille
(porcje: 1 | przygotowanie: 10 minut | gotowanie: 10 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
1 pierś kurczaka
1 plasterek sera do tostów
bułka tarta
zioła (bazylja, zioła prowansalskie, pietruszka, sól)
masło
Przygotowanie:
Przekroić pierś na pół, tak aby wyszły dwia cienkie plastry i zawsze zostaje jeden kawałek dość spory, który zostawał z piersi. Posypać je solą.
Do każdej położyć trochę masła (pół łyżeczki do kawy). Teraz dać do pierwszej: serek do tostów i pietruszkę; do drugiej: zioła prowansalskie; i do trzeciej: bazylię i trochę pietruszki.
Zawinąć zamykając z każdej strony. Zostawić zamknięte za pomocą wykałaczek.
Obtoczyć w bułce tartej.
Gotowanie:
Na patelni z masłem usmażyć piersi z każdej strony.
Podać z gotowanymi ziemniakami. Żeby dać im więcej smaku, polać je na koniec masłem z patelni.
Można użyć smalcu do smażenia, wychodzi jeszcze smaczniejsze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz