Ten przepis dedykuję Encarni - cioci osoby, która nadaje kolor mojemu życiu!
Sałatka z soczewicy na lekko (~300 cal.)
(porcje: 1 | przygotowanie: 10 minut | gotowanie: 30 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
1/2 szklanki soczewicy
1/2 pomidora
1/2 cebuli
1 jajko
50g sałaty (ruccoli)
oliwa z oliwek
ocet z modeny
musztarda
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokroić pomidora i cebulę w kostkę.
W małym naczynku wymieszać: 1 łyżkę stołową oliwy, 1 łyżkę octu i połowę łyżeczki musztardy. Wymieszać wszystko aż do otrzymania zawiesiny - sosu vinaigrette.
Położyć na 1/3 talerza sałatę i polać ją sosem vinaigrette.
Gotowanie:
Zawrzeć 2 szklanki wody z 1/2 szklanki soczewicy. Dodać cebulę i pomidora.
Zostawić wszystko na wolnym ogniu przez 25 minut.
Kiedy soczewica będzie miękka, wyjąć wszystko i zostawić tylko wywar w naczyniu.
Zawrzeć wywar z 2 łyżkami stołowymi octu, aż do uzyskania gęstego sosu.
W końcu, dodać soczewicę z pomidorem i cebulą do sosu i mieszać na wolnym ogniu.
Na patelni z odrobiną oliwy usmażyć jajko (jajko sadzone).
Spróbować, żeby żółtko zostało płynne.
Podawać z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz