Ten przepis dedykuję mojej przyjaciółce Eriko, która mi pokazała jak się robi sushi. To był specjalny dzień, pożegnanie mojej przyjaciółki Eriko, którą poznałem przez innego przyjaciela, Roberto. Żeby to świętować, zrobiliśmy ich bardzo dużo. Wyszło nam około 100 maki. Przyszedł czas, żebym się podzielił z Wami tym przepisem. Jak to mówiła Eriko, trzeba podążać za duchem sushi, wszystkie kroki przygotowania muszą zostać wykonane bardzo uważnie i przede wszystkim z dyscypliną. Wierzcie lub nie, przygotowanie sushi to magia.
Sushi - "MAKI"
(porcje: 20-30 maki | przygotowanie: 1 godzina | gotowanie: 40 minut)
Poziom trudności:
Składniki:
- 200g ryżu do sushi (specjalny!)
- 2-3 algi suszone ("Nori")
- 125mL octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 ryba (surowy łosoś albo surowy tuńczyk)
- szczypiorek
- majonez lub serek Philadelphia
- 1 mata do zawijania
- sos sojowy
- wasabi (uwaga, bardzo ostry!)
Przygotowanie:
Umyć ryż w zimnej wodzie dopóki woda nie stanie się przejrzysta (około 8-10 razy).
Pokroić i obrać awokado i ogórka. Wydłubać nasionka z ogórka i pestkę z awokado. Pociąć wszystko na podłużne paski.
Umyć i pokroić na paski rybę.
W miseczce, wlać ocet ryżowy i rozpuścić w nim cukier i sól.
Gotowanie:
Umyty ryż wsypać do garnka (może być ten sam, w którym został umyty).
Wlać wody trochę ponad poziom ryżu.
Postawić na dużym ogniu aż do zawrzenia wody (około 5 minut).
Zakryć garnek przykrywką i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Potem, zgasić ogień i odstawić zakryty garnek przez 10 minut.
Wyłożyć ryż na płaskie naczynie i wachlować tak żeby ryż się ostudził. <- BARDZO WAŻNE, ŻEBY WACHLOWAĆ, to jest częścią japońskiej tradycji. Moja przyjaciółka powiedziała mi, że trzeba opiekować się ryżem, nie można go traktować źle, ponieważ może się obrazić i nie będzie się kleił.
Podczas wachlowania, dodać mieszkankę octu-cukru-soli do ryżu żeby mu dodać smaku. Wymieszać ryż z mieszanką (cały czas wachlując).
Ostatni etap - magia:
Niczym zaczniemy przygotowanie sushi, do miski wlać trochę wody, aby zwilżać sobie ręce. W ten sposób unikniecie, żeby wam się kleił ryż do rąk, podczas nakładania go na algi.
Wypełnić algę cienką warstwą ryżu, zostawiając odstęp 1 cm na górze i na dole algi.
Położyć pasek ogórka, kawałki awokado, trochę szczypiorku i pasek łososia.
Posmarować wszystko odrobiną majonezu.
Przed rozpoczęciem zawijania, z zwilżyć trochę końce algi (tam gdzie zostawiliśmy 1cm odstępu).
Zawinąć za pomocą małej maty. UWAGA TEN ETAP JEST TRUDNY!
W miarę jak zawijacie, odginajcie matę w drugą stronę pomału.
Zacisnąć całą rolkę przez chwilę.
Pokroić na plastry - sushi.
Podawać z sosem sojowym (i wasabi dla odważnych) ! :)
いただきます ¡ITADAKIMASU! (Smacznego po japońsku!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz